Kuchnia to miejsce szczególne w każdym domu, z uwagi na panujące w niej warunki oraz zagrożenia, przed którymi musi zostać zabezpieczona. W czasie urządzania własnej kuchni kluczowym etapem jest wybór sposobu wykończenia podłogi, który będzie miał olbrzymi wpływ na funkcjonalność tego pomieszczenia. W tym artykule podpowiadamy jaką podłogę do kuchni warto wybierać, na jakie aspekty dostępnych rozwiązań zwrócić uwagę oraz jak krok po kroku wyselekcjonować najlepsze dostępne rozwiązanie.
Odporna na wilgoć, zabrudzenia i częste sprzątanie – czyli jaka podłoga w kuchni?
Kuchnia to pomieszczenie wilgotne, w którym unoszą się intensywne zapachy, a podłoga narażona jest na zachlapanie, zabrudzenie i uszkodzenia typu mechanicznego. Z tych powodów podłogę do kuchni warto wybierać wziąwszy pod uwagę walory odpornościowe: stopień nasiąkliwości, odporność mechaniczną (na zarysowania, draśnięcie, pęknięcie) oraz zalecany sposób czyszczenia.
W zależności od tego, jaka podłoga w kuchni zostanie zamontowana, odmiennie też będzie przebiegać jej czyszczenie. Polecamy pod tym względem posadzki żywiczne lub płytki, które można czyścić na sucho i na mokro, bez obaw o uszkodzenie ich powierzchni lub struktury.
Kuchnia jest także pomieszczeniem intensywnie eksploatowanym każdego dnia, w którym dużo się przemieszczamy wzdłuż tych samych stref. Wybrana podłoga powinna być więc odporna na zarysowanie i matowienie, które mogłoby doprowadzić do utraty koloru i zarazem właściwości izolacyjnych.
Komfortowa i bezpieczna podłoga w kuchni – co wybrać?
Mało kto decyduje się na montaż ogrzewania podłogowego w kuchni, jednak gdy do tego dojdzie, warto sięgać po taki rodzaj posadzki, która zagwarantuje sprawne rozprowadzanie ciepła. W przypadku pomieszczeń pozbawionych tego systemu, warto zdecydować się na posadzki żywiczne lub winylowe, które będą przyjemne i ciepłe w kontakcie z bosą stopą. Klasyczne płytki podłogowe mogą powodować zbyt duży chłód w czasie chodzenia.
Polecamy też zwrócić uwagę na stopień antypoślizgowości, czyli specjalny sposób wykończenia powierzchni przeciwdziałający poślizgom i upadkom. Ma to duże znaczenie w przypadku tych osób, które dużo i regularnie gotują, a tym samym narażają podłogę w kuchni na zachlapanie.
Podłoga w kuchni – co wybrać, by wyglądało dobrze?
W czasie planowania inwestycji w podłogę w kuchni, warto zwrócić uwagę na jej dopasowanie do całościowej aranżacji wnętrza. Pomieszczenia urządzone w typowo domowy sposób warto wyposażyć w panele, a do bardziej designerskich aranżacji polecamy sięgać po płytki, dostępne w olbrzymiej ilości modeli i wzorów.
Uniwersalnym wyborem będzie natomiast posadzka żywiczna, pozwalająca uzyskać efekt typowo domowego wnętrza, a zarazem zabezpieczyć podłogę przed wszelkimi kuchennymi zagrożeniami, które czyhają na nią każdego dnia. Jedynie wysoki poziom odporności daje gwarancję, że podłoga zachowa swój wygląd na wiele lat i będzie działać na korzyść całej aranżacji.
Powrót na górę